Projektlabor

Projektlabor: A labor célja helyet és eszközöket adni a műszaki hallgatók kreativásának! A laborban több technológia is helyet kap.

Egyik fő profil, a mára megkürlhetelen elektronikai “kütyük” építése lesz. Minden rendelkezésra áll ami egy arduinó / mikrovezérlő projekt megvalósításához szükséges, szerszámok, labortápok, multiméter, oszcilloszkóp ami csak kellhet.

A laborban több gyártási technológia is jelen van. A legelterjedtebb FDM 3D nyomtatástól az Objeten(meg kell néznem a technológia pontos nevét) keresztül a hagyományos CNC technológiáig. Ez a helyszin csak a kisebb méretű gravirozó marógépeknek ad helyet, mely az oktatók, és hallgatók saját tervezése. Ez a prototípus áramkörök gyártásában nagy segítség, míg a 3D nyomtatók egy elképesztően univerzális megoldást biztosítanak mechanikai szerkezetek gyors prototípusának elkészítéséhez.

Az laborban nem csak teljesen új ötleteket megvalósítására van lehetőség, a HP strukturált fényes 3D scanner segítségével meglévő alkatrészek digitalizáláa is megoldható, ezzel gyorsítva areverse engineering folyamatokat.

Mint minden modern kutató – fejlesztő helyszín ez sem nélkülözi a robotokat. Az uArm robotkarral egybekötött szállítószallag kiváló platform a robotokkal történő anyagmozgatási problémák modellezésére. A hallgatók később ezt az eszközt a Prusa mk3 (nem vagyok biztos mk mennyi van nekünk) 3D nyomtatóval szeretnék összekötni, a teljesen automatizált sorozatgyártást megvalósítandó.

Itt kapott helyet a Ficher Factory Simulation gyártó sor szimuláló egység is. Ennek a célja, egy fiktív gyártási folyamaton keresztül a gyártási logisztika, és automatizálási feladatok bemutatása. Mivel az eszköz nem rendelkezik saját vezérlővel a kihívás hallgatókra vár.

A tervek szerint ott fog helyet kapni a vezetéknélküli kommunikációs mérő eszközök is amelyekkel a sub 1GHz-en működő vezeték nélküli kumminkációk lesznek vizsgálhatóak.

A laborban folyó tevékenységek később a Student Tech Lab oldalán lesznek elérhetőek. A hallgatók itt megtalálják milyen eszközökhöz, milyen feltételekkel férnek hozzá, milyen projektek / kihívások vannak az intézetben amelyek megoldásra várnak. Szintén itt lesz elérhető az eszközök használatának dokumentációja.

A labor létrehozásához elsődlegesen a környező vállalati partnerek támogatását használtuk fel. Külön köszönjük Ivy tecnologies, és a Aptív számára