Ipari partnerek

A duális gépészmérnöki BSc képzés gyakorlati hátterét az alábbi 15 meghatározó iparvállalat adja.


BPW- Hungary Kft.

A német BPW Bergische Achsen KG szombathelyi leányvállalata, a közel 1500 főt foglalkoztató BPW-Hungária Kft. nehézfutóművek, futóműrendszerek előállításával, illetve agrárgépipari termékek tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A folyamatosan végrehajtott beruházásoknak köszönhetően világszínvonalú, egyedi futóműgyártó bázis alakult ki Szombathelyen. A vállalat jól képzett szakemberekkel, modern tervező eszközökkel, valamint önálló kísérleti és fejlesztési részleggel éri el sikereit. A duális gépészmérnökképzésben évfolyamonként 8 hallgató gyakorlati képzését biztosítja.


Aptiv Services Hungary Kft.

Az Aptiv globális technológiai vállalat, amely biztonságosabb, zöldebb és összekapcsolt megoldásokat fejleszt a mobilitás jövőjének megteremtése érdekében. Az Aptiv Services Hungary Kft. a Delphi eddigi stabil teljesítményeire épít, Szombathelyen 1991. óta van jelen és közel 2000 embernek ad munkát. A helyi gyárban 2016. óta, európai gyárak közül egyedüliként kezdtük meg az Aktív Biztonságtechnikai berendezések gyártását. A termékek célja a balesetek elkerülése fejlett elektronikai eszközökkel, szenzorokkal, beavatkozókkal. Termékeink közé tartoznak radarok, kamerák és központi vezérlőegységek.


EPCOS Kft.

A TDK csoporthoz tartozó EPCOS 1750 munkatársával Szombathely egyik legnagyobb munkáltatója. Az elektronikai alkatrészgyártó vállalatnál a leendő hallgatók a megye legjobban felszerelt és legnagyobb oktató központjában és a gyártási területeken szerezhetnek piacképes gyakorlati tudást. Az EPCOS 2013-ban indította el 10,5 milliárd forintos beruházását, amelynek eredményeként autóipari gyártó- és fejlesztőközpontot hozott létre Szombathelyen.


Ivy technology Kft.

Vállalat 2003-ban kezdte meg a működését Szombathelyen, majd 2005-ben felépítette és 2013-ban tovább bővítette a régió egyik legfejlettebb infrastruktúrájával rendelkező szervizközpontját. Cég 2014-ben a Jabil Aftermarket Services részlegének felvásárlásával került az iQor tulajdonába. A helyi szervezet több mint 10 éves tapasztalatára, eredményeire és képességeire építve a “high-tech” elektronika területén az értékesítés utáni piacon nyújt professzionális terméktámogatási szolgáltatásokat.

Schaffler Savaria Kft.

Közösen tartjuk mozgásban a Világot”- hangzik a Schaeffler csoport mottója. Ha érdeklődsz az autógyártás iránt, vagy lenyűgöz az űrkutatás és a repülőgépgyártás világa, akkor a Schaeffler csoport hármas egységének, Luk, INA, FAG, termékeivel biztosan találkozhatsz! Cég, a szombathelyi LuK Savaria Kft. 1997-ben kezdte meg a termelést. Az azóta eltelt 17 évben 75 millió darab kuplungtárcsát, 71 millió darab kuplungot és 25 millió darab kéttömegű lendkereket gyártott. Büszkék vagyunk rá, hogy a világon minden tizenegyedik új autó az általunk gyártott kuplunggal kerül felszerelésre.


MAM-Hungária Kft.

A MAM-Hungária Kft vaskeresztesi telephelyén 1991 óta állít elő prémium minőségű babaápolási termékeket. Termékeikkel mind az öt földrészen, közel 60 országban jelen vannak. Piacvezetőnek számít gyermek cumi kategóriában: Ausztriában, Franciaországban, Csehországban, a skandináv országokban, Izraelben, az Egyesült Államokban, Brazíliában és Chilében. Cumisüveg kategóriában pedig Franciaországban, a skandináv országokban és Izraelben. Baba szájápolási termékek területén világelsők.


Opel Szentgotthárd Kft.

A PSA-csoport szentgotthárdi gyára az Opel új motorgenerációjának gyártóközpontja. Az 1992 óta üzemelő Family1 motorgyár mellett 2013 óta működik – 700 millió eurós beruházással – a világszínvonalú Flex gyár. Az Opel a korszerű robottechnológia mellett a szakértő, precíz és kreatív munkaerőben hisz, ezért is elkötelezett a gyakorlatorientált mérnökképzés iránt. A leendő mérnököknek lehetőségük nyílik nemzetközileg elismert szakemberektől, a legkorszerűbb technológián keresztül tanulni.


Roto Elzett Certa

A Roto Elzett Certa Kft. a több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező Elzett jogutódja, a piacvezető német Roto csoport magyar gyártóbázisa. Az évek óta folyamatosan bővülő lövői vállalat, legutóbb a 2011-13-as, több mint 600 millió Ft-os beruházással létrejött csúcstechnológiás gépekkel berendezett új sajtolócsarnok és készáru raktárral, a világszerte jelenlévő cégcsoport legnagyobb európai gyártási kapacitásával rendelkezik. A soproni-régió egyik legnagyobb munkáltatójának fő profilja nyílászáró vasatok gyártása, jelenleg több mint 4000 különféle terméket, éves szinten 55 millió készterméket gyártanak, melynek a legmagasabb minőségben és folyamatos szakemberképzéssel tesznek eleget.


Uniriv Ipari és Kereskedelmi Kft.

Az Uniriv Kft. Magyarország és Közép- Európa egyetlen szegecsgyára. Cégünk 1991. évben alakult, jelenleg 110 főt foglalkoztat közel 14.000m2-es korszerű üzemcsarnokaiban, világvezető technológiával. Modern program- vezérelt automata sajtológépekkel gyártjuk széles termékskálájú kötőelemeinket, melyek méretezése és minősége maradéktalanul kielégíti az ismert szabványokat és előírásokat. Speciális termékeink megoldást nyújtanak a legkülönfélébb kötési problémákra az autó-, építő-, összeszerelő- és repülőgépiparban. Tevékenységeink közé tartozik továbbá a speciális felületkezelés (horganyozás, mosás, koptatás), hőkezelési eljárások, nagypontosságú szerszámgyártás valamint a régióban egyedinek számító optikai válogatás. Az Uniriv Kft. a minőségorientált termelésnek, a folyamatos és magas szintű termékfejlesztésnek és a fokozott marketing tevékenységnek köszönhetően már a 3. évezred igényeinek megfelelően tervezi a jövő kötőelemeinek gyártását.


MS Conncetor Systems Kft.

Sopronban, közel 20 éve működő cég fő profilja az elektronikai alkatrészek gyártása és összeszerelése. Anyavállalatuk, az IMS CS GmbH Németországban hosszú ideje működik együtt felsőoktatási intézményekkel, biztosítva az ottani szakember utánpótlás. Cég létszáma 2015. évben meghaladta a 200 főt, konszern szinten (Németország, Magyarország, Ukrajna, Kína) közel ötszázan dolgozunk.
A gyártási mellett a tervezéssel, egyedi szerszámgyártással, automata gépsorok tervezésével, megépítésével is foglalkozik. CNC műhelyükbe folyamatosan érkeznek a legmodernebb gépek, melyeket magas szaktudású munkatársak programoznak, felügyelnek.


SCHOTT

A SCHOTT egy nemzetközi technológiakonszern, amely több mint 130 éves tapasztalattal rendelkezik a speciális üveggyártás területén, ahol számos termékével vezető helyet szerzett. A vállalat elsődleges piacát a háztartási berendezések, a gyógyszeripar, az elektronika, az optika, a napenergia-ipar, a szállítmányozás és az építőipar jelentik. A SCHOTT elkötelezett üzleti partnerei sikerének támogatása iránt, és arra törekszik, hogy minőségi termékeivel és intelligens megoldásaival a mindennapi élet fontos részévé váljon. A SCHOTT cégcsoport gyártó és kereskedő egységei a világ 35 országában vannak jelen. Mintegy 15.400 alkalmazottja munkájának köszönhetően a 2013/2014-es üzleti évben a cég 1,87 milliárd Euró árbevételt ért el. A SCHOTT központja Németországban, Mainz-ban található. Tulajdonosa a Carl Zeiss Alapítvány. A vállalat a fenntarthatóság jegyében működik, egyaránt támogatva munkavállalóit, a társadalmat és a környezetet.


ZIEHL-ABEGG

A német, jelenleg is döntően családi tulajdonban lévő ZIEHL-ABEGG SE légtechnikai-hajtástechnikai berendezések, speciális elektromotorok, axiális-radiális ventillátorok és az ezekhez tartozó termékek gyártásával foglalkozik. A világ öt kontinensén van jelen gyártóbázisokkal, illetve kereskedelmi képviseletekkel.

A ZIEHL-ABEGG SE 1994. december 20-án alapította Marcaliban a ZIEHL-ABEGG Motor- és Ventillátorgyártó Kft-t, mely ma is a konszern legnagyobb termelő leányvállalata, a mintegy 750 munkavállalójával a térség legnagyobb munkáltatója címet is „viseli“.


Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. az energiaszektor meghatározó szereplője, emellett kulcsszerepe van Szombathely energiaellátásában. A vállalat mind a lakosság, mind az intézmények és egyéb felhasználók számára előnyös feltételeket kínál. A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. célja felhasználó-központú szolgáltatás kialakítása, amely korszerű és környezetbarát technológiák alkalmazásával biztosítja a fogyasztók számára a gazdaságos, biztonságos és hatékony szolgáltatást.