Motor és járműszerkezettan

Az ELTE SEK területén a Járműves ismeretek oktatása két laborra lett kiosztva, az egyszerűbb kezelhetőség és az anyagok jobb elkülöníthetősége érdekében.

A terület gyakorlati képzésére fókuszálva a C épület gyártástechnológiai laborjában került letelepítésre egy Lincos ollós emelő, melyet mind az oktatók, mind pedig a hallgatók előzetes egyeztetés alapján bármikor igénybe vehetnek karbantartási munkálatok elvégzésére járműveiken. Oktatástechnológiai szempontból az emelőt a jármű szerkezetek jobb megközelíthetősége érdekében a különböző járműves megoldások bemutatására hasznosítjuk. Az emelő mellett lett kialakítva egy füstgáz elszívó berendezés is, a motor futásához szükséges diagnosztikai műveletek elvégzésére. A szekcióban még helyet kapott egy nagy teljesítményű ventilátor, a keletkező plusz hőterhelés mérséklésére.

Lincos ollós emelő

A terület elméleti része tekintetében a B épület alagsorában a járműszerkezettani labor szolgáltat megfelelő helyet, a különböző szerelési és diagnosztikai alapok elsajátítására.

A laborban került elhelyezésre egy modern AVL 420 Slim OBD kódolvasó, füstgáz ás füstölés elemzővel. A gyártó igényünk szerint felszerelte a készüléket NOx mérésére alkalmas diagnosztikai modullal is. A berendezés képes a fedélzeti diagnosztikával felszerelt járművek (OBD 1996-tól) ECU-jához és fedélzeti számítógépéhez csatlakozni EOBD szabványosított átvitellel. Ezen felül alkalmas a hibakódok kiolvasására illetve a freeze frame adatok lekérdezésére, amellyel a karbantartási és hibaelemzési munkálatokat könnyíti meg. A füstgáz elemzőnk a mennyiségi szabályzású járművek károsanyag kibocsátásának vizsgálatára szolgál, értve ez alatt a CHx, NOx, COx részecskék koncentrációját ezrelékes pontosságú bontásban (ppm). A füstölés vizsgáló berendezésünk a járműiparban elfogadott mérési technológia minőségi szabályozású gépek szilárd részecskéinek elemzése szempontjából (opaciméter).

Aggregátok  motorszerkezettan tárgyhoz

A Beer-Lambert elven működő fényintenzitás mérésen alapuló készülékünk megmutatja a közeg (ebben az esetben a kipufogógáz) fényelnyelési együtthatója “k” (1/m) alapján a műszaki vizsgáztatáshoz elengedhetetlen opacitás “K” (%) értékét. Ezen kívül a terem eszköz felszerelését a BPW mezőgazdasági járművek futómű, fékberendezés és hajtás rendszereivel segítette; Schaeffler tengelykapcsolóival és bolygóműves automata váltójával; Opel pedig 7 ajándékozott aggregátjával biztosította.

Aggregátok  motorszerkezettan tárgyhoz

Az előadóban még felsorakoztatásra került az egyetem jóvoltából a volt szolgálati Volvo S40 bontott alkatrészei, és Horváth Zoltán dékánunk segítségével egy használatból kivont Lada Samara elemei az oktatás elősegítése és a szerkezetek könnyebb megértése érdekében. Ahogy a gyakorlati labor, úgy az elméleti szekció is szabadon látogatható és használható előzetes egyeztetés alapján mind a hallgatók, mind a kollégák részéről a különböző szerelési és hibaelemzési munkálataik elősegítése érdekében.

Aggregátok  motorszerkezettan tárgyhoz

Schaeffler tengelykapcsolóival és bolygóműves automata váltójával