Hegesztő Labor

A laborunk célja, hogy a hallgatóinknak bemutassuk a különböző gyártástechnológiákat. A tradicionális megmunkálások mellett, mint például az esztergálás és marás, bemutatjuk a korszerű CNC megmunkálásokat, amely kiterjed a gépen belüli munkadarab és szerszám bemérésre is.

A forgácsolás mellett be tudjuk mutatni a vízvágási technológiát is, mely termikus sokk nélkül képes a különböző anyagokat vágni. A műanyag feldolgozások bemutatására nyomás alatti és vákuumformázó berendezésekkel is rendelkezünk.
Külön helyiségben található a hegesztő labor, ahol a láng, AVI, CO2 hegesztések mellett a ponthegesztést és a csaphegesztést is be tudjuk mutatni.

A 2021. év harmadik negyedévében telepítésre került egy hattengelyes Yaskawa ipari hegesztőrobot. A roboton a hallgatók a pálya programozáson túl hegesztéstechnológiai alapokat is tanulhatnak. A berendezéssel a korszerű ipar4.0-s kutatómunkákban is részt tudnak venni mind az alap- és mesterszakos hallgatók, mind a kiber-fizikai rendszerekkel kapcsolatos doktori tanulmányaikat folytató kollégák.

 

Az oktatott hegesztő eljárások:
– Tömör huzalelektródás, aktív védőgázos ívhegesztés – MAG (135),
– Volfram elektródás védőgázos ívhegesztés (142)
– Kézi ívhegesztés (111)
– Oxigén-acetilén lánghegesztés (311)
– Ellenállás ponthegesztés (21)
– Ívhúzásos csaphegesztés (78)
Az oktatott termikus vágási eljárások:
– Lángvágás (81)
– Plazmavágás (83)

A laborban megtalálható eszközeink Telwin Interpulse 32 áramforrás a MAG-hegesztéshez, Telwin 400 ponthegesztő, Stalwerk WIG-200 PS kézi ívhegesztés/TIG -hegesztés, ALUSpotter 6100 csaphegesztő, illetve lánghegesztő.

Szőlősi József, oktató