Hegesztő Labor

A hegesztés- és rokontechnológiák területén számos eljárás és berendezéstípus ismert, amelyek közül a legismertebb technikai alkalmazásokkal ismerkedhetnek meg az alapszakos gépészmérnök képzés hallgatói a gyártástechnológia 2. című tantárgy keretében. A berendezésekkel egyúttal kutatómunkához is készítünk tesztdarabokat. A kurzus elvégzésével a hallgatók az elméleti ismeretek mellett gyakorlatot is szereznek a különféle berendezések üzemeltetésében, illetve elsajátítják a hegesztés – és rokoneljárásokkal kapcsolatos technológiai tervezés alapjait.

 

Az oktatott hegesztő eljárások:
– Tömör huzalelektródás, aktív védőgázos ívhegesztés – MAG (135),
– Volfram elektródás védőgázos ívhegesztés (142)
– Kézi ívhegesztés (111)
– Oxigén-acetilén lánghegesztés (311)
– Ellenállás ponthegesztés (21)
– Ívhúzásos csaphegesztés (78)
Az oktatott termikus vágási eljárások:
– Lángvágás (81)
– Plazmavágás (83)

A laborban megtalálható eszközeink Telwin Interpulse 32 áramforrás a MAG-hegesztéshez, Telwin 400 ponthegesztő, Stalwerk WIG-200 PS kézi ívhegesztés/TIG -hegesztés, ALUSpotter 6100 csaphegesztő, illetve lánghegesztő.

 

A berendezések sorát a hamarosan érkező Yaskawa AR1730 hegesztőrobot, Yaskawa MT1-250 S2D típusú kéttengelyes pozicionáló berendezés és egy Fronius TPS400i áramforrás fogja kiegészíteni. A berendezés használatával a gyártástechnológia 4. tantárgy keretében már a korszerű robotos gyártás és ipar4.0 termelési alapok ismeretanyagai is rendelkezésre állnak.

Szőlősi József, oktató